Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Ηρακλής, ΑΕΚ, Λάρισα, Κέρκυρα... Χρέη γραμμένα στο χιόνιΜετά την ΑΕΚ, η Κέρκυρα. Και μετά την Κέρκυρα, η Λάρισα. Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τους "κανονιέρηδες" που ρίχνουν τις ομάδες στη Γ' Εθνική και εξαφανίζουν τα χρέη.
Το "δεν πληρώνω", είτε σαν μόδα, είτε σαν κίνημα, μπορείς να το κατανοήσεις: αφού το κράτος με κλέβει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κλέβω κι εγώ κάτι ψιλά. Όταν δεν πληρώνω στα διόδια ή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι ένας τρόπος αντίδρασης και ψευτοεπανάστασης. Ιδού, όμως, που το "δεν πληρώνω" τείνει να γίνει μόδα και στο ποδόσφαιρο.
Πρώτος διδάξας ο Ηρακλής όταν το...
...2011 υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική, λόγω της πλαστής φορολογικής ενημερότητας. Δεν ήταν, όμως, κορόιδα να παίξουν στη Β' Εθνική και να κουβαλήσουνε μαζί τους, όλα τα τεράστια χρέη. Παίξανε στην ερασιτεχνική Δ' Εθνική και το καλοκαίρι του 2012 βρήκαν τον τρόπο να επανέλθουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όμορφοι και ωραίοι. Μέσω συγχώνευσης με τους Πόντιους Κατερίνης. Όσα χρώσταγε ο Ηρακλής, δεξιά κι αριστερά, είχαν γραφτεί όλα στο χιόνι. Κι ο μαϊμού Ηρακλής παίζει κανονικά και με το Νόμο στη Β' Εθνική, χωρίς να χρωστάει σέντζι. Η ΑΕΚ ξηγήθηκε πιο στρέητ. Πέσανε, όπως πέσανε στη Β' Εθνική, αλλά δεν τρέξανε να βρούνε άλλο ΑΦΜ. Δείξανε ανωτερότητα. Δεν δηλώνουν συμμετοχή στη Β' Εθνική και ξεκινάνε από τη Γ'. Κι όσα χρωστάνε, γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ, γράφτηκαν επίσης στο χιόνι. Κανένας δεν πρόκειται να πάρει φράγκο.. Ούτε η Εφορία, ούτε οι ποδοσφαιριστές, ούτε οι προπονητές, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι προμηθευτές, ούτε οι διάφοροι "τρίτοι". όλα ζερό κι η ΑΕΚ ξεκινάει από το μηδέν ελεύθερη και ωραία.
Στην Κέρκυρα βρήκαν το κόλπο της συγχώνευσης. Τους έκατσε ότι ανέβηκε στη Β' Εθνική η Κασιόπη, η άλλη ομάδα του νησιού κι έτσι ενώθηκανε εις σάρκα μια. Αποτέλεσμα; Όσοι έχουν λαμβάνειν τα χρέη των πέντε εκατομμυρίων ευρώ (δημόσιο, ποδοσφαιριστές κτλ) να τα ξεχάσουνε.
Κι αφού ξηγηθήκανε έτσι ΑΕΚ και Κέρκυρα, ο Πηλαδάκης, που χρωστάει σαν Λάρισα 7.5 εκατομμύρια ευρώ ειναι κορόιδο να τα πληρώσει; Δεν δηλώνει συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής κι αυτομάτως το χρέος γίνεται σβου. Κι είτε η Λάρισα παίζει στη Γ' Εθνική χωρίς να χρωστάει σέντζι, είτε αν έχει βρει ΑΦΜ παίζει δια της πλαγίας στη Β' Εθνική. Και στη μια περίπτωση και στην άλλη το χρέος έχει γραφτεί επίσης στο χιόνι.
Κι επειδή η Λάρισα σε συνδυασμό με το καινούργιο ιδιόκτητο γήπεδο, παρά τη γωνία είναι γωνία-μαγαζί, ο Πηλαδάκης μπορεί να βρει αγοραστή και να την ξεφορτωθεί από πάνω του. Κι οι παράγοντες, βέβαια, καλά ξηγιόνται. Βρίσκουνε τρόπους, βρίσκουνε παράθυρα για να κάνουνε τη δουλειά τους και να γλιτώσουνε λεφτά. Το θέμα είναι τι κάνουνε οι άλλοι. Όλοι οι άλλοι που χάνουνε τα λεφτά τους. Το κράτος και η ΕΠΟ με την Σούπερλιγκα, που έχουν υποτίθεται την υψηλή εποπτεία στο ποδόσφαιρο.
Τα πράγματα είναι απλά. Απλούστατα. Τέτοιου είδους ζητήματα και κόλπα λύνονται μέσα σε πέντε λεπτά. Αν υπάρχουν, βέβαια, η βούληση και η θέληση. Κατ' αρχήν απαγορεύεται με νομοθετική ρύθμιση η μεταφορά της έδρας των ΠΑΕ. Εδώ δεν μιλάμε για καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις, που σήμερα μπορεί να έχουν έδρα την Αθήνα και αύριο την Αλεξανδρούπολη. Τι δουλειά έχουν, δηλαδή, να μετακομίσουν στη Θεσσαλονίκη οι Πόντιοι Κατερίνης; Και ν' αλλάξουν όνομα σε Ηρακλής-Πόντιοι Κατερίνας; Για να πάρουν κάποιοι πονηροί τίποτα ψηλά κάτω από το τραπέζι; Και να στερηθεί την ομάδα η περιοχή που ανήκει;
Έτσι κλείνει η μια τρύπα. Η δεύτερη να μην δηλώνει κάποιος συμμετοχή στη Β' Εθνική για να γλιτώνει τα χρέη είναι ακόμα πιο εύκολη: αν κάποιος αρνηθεί να παίξει στη Β' Εθνική, δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη Γ. Θα υποβιβάζεται αυτόματα στην κατώτατη κατηγορία της Ένωσης που ανήκει. Η ΑΕΚ για παράδειγμα στη Γ' κατηγορία της ΕΠΣΑ. Έτσι για να ανέβει στη Β' Εθνική θα χρειαστούν να περάσουν πέντε χρόνια. Όχι δώδεκα μήνες.
Θα υπάρχουν, βέβαια, ομάδες που θα υποβιβάζονται αγωνιστικά από τη Β' Εθνική. Ή και σκόπιμα μάλιστα για να γλιτώσουν τα χρέη. Να κατεβάσει, δηλαδή, κάποιος μια ομάδα με παιδάκια που είναι ευθύς εξαρχής καταδικασμένη σε υποβιβασμό. Και πάλι υπάρχει λύση Αν αυτή η οποιαδήποτε ομάδα επανέλθει σε επαγγελματική κατηγορία να έχει την υποχρέωση να εξοφλήσει ή να διακανονίσει τα χρέη της, τα οποία και αναβιώνουν. Αν δεν το κάνει δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στη Β' Εθνική. Κι αυτή η "ρήτρα" να ισχύσει για τρία ή για πέντε χρόνια. Όποιος δεν πληρώνει, δηλαδή, να έχει δικαίωμα επιστροφής ύστερα από μια τριετία ή μια πενταετία (ούτε μέσω συγχώνευσης).
Αν ρίχνεις κανόνι, δηλαδή, να έχεις τις συνέπειες μιας αυστηρής ποινής. Όχι μέσα σ' ένα χρόνο να είναι όλα μέλι-γάλα. Αυτό ακριβώς που κάνει η ΟΥΕΦΑ. Όποιος δεν πληρώσει επιστρέφει στα ευρωπαϊκά κύπελλα ύστερα από τρία χρόνια.
Στην Ελλάδα ποιος να κάτσει να σκεφτεί και να βρει λύσεις; Ο Υφυπουργός Αθλητισμού; Της πλάκας είναι όλοι τους. Ο Ιωαννίδης για να εξασφαλίσει σταυρούς στη Θεσσαλονίκη έκανε τις ομάδες της Σούπερλιγκ 18 και της Φούτμπολ Λιγκ 21. Για να βολέψει τον Ηρακλή και μαζί μ' αυτόν την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου. Για την ΕΠΟ και τη Σούπερλιγκ τέτοια ζητήματα ανήκουν στη σφαίρα της πυρινικής φυσικής. Ούτε που τα σκέφτονται. Κι η πατέντα του "δεν πληρώνω" ζει και βασιλεύει.


Κώστας Καίσαρης


Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Like και στη σελίδα στο Facebook: Argo-sports.blogspot.gr
Follow στο Instagram: argosports.blogspot.gr